Saturday, October 12, 2013

Peragut Mati Disembelih Orang Kampung

Gambar sekadar hiasan semata mata

Pembongkaran kes imam arahkan jk surau sembelih dua peragut dan tanam beberapa anggotanya..
Sabak Bernam 4 okt. 2013
PDRM melaporkan pembongkaran kes tragis d sebuah kampung d sabak bernam yg berlaku tahun lalu... Begitulah nasib malang yang terjadi kepada dua peragut yang telah berjaya ditangkap oleh penduduk kampung Sungai Tengar Utara, Sabak Bernam. Menurut saksi, Manan Jalil 48, salah seorang penduduk tempatan yang berang dengan kedua-dua peragut ini telah membawa keluar parang tajam yang berkilat lalu mahu menetak leher peragut itu tapi sempat dihalang oleh jirannya. Namun ketika peragut itu ditangkap, pihak saksi mengatakan tidak ada apa-apa barang yang berharga yang didapati pada peragut itu. Salah seorang penduduk tempatan yang juga imam dan ketua kampung di situ pula yang berang pada peragut itu telah memerintah anak buahnya menyembelih kedua-dua peragut ini. Kaki-kaki peragut itu diikat.…dengan takbir yang bergema…dia telah sembelih peragut tanpa rasa belas kasihan…darah menyembur keluar,orang tempatan tidak berani menghalang perbuatan ketua kampung itu, kerana yang disembelih itu ialah seekor kambing dan seekor lembu yang meragut rumput disembelih sempena hari raya korban … Selamat hari raya aidiladha. ekeekekeke

Kisah Rukuk Pak Imam

dah baco jgn ekau golak guling guling lak waghih...
Ni ceghito bonar. Di ceghito an turun temurun. Koba eh, bolaku di tahun 50an. Lokasi eh di noghori 9.
Zaman maghin sughau dibuek daghi buluh. Buluh tu di bolah 2. Dinding eh buluh. Lantai eh buluh. Tanggo eh buluh. Lantai eh pun buluh. Atap eh yo ghumbiyo.
Tibo time solat, adollah jomaah tiap2 waktu kek sughau tu. Dapek la 7,8 oghang jo dongan soghang imam yg dah tuo dan uzur.Tapi taat jadi imam.
Nak jadi an cito, satu insiden yg tak pornah terjadi. Maso tahyat akhir, imam tetibo monangih. Toesak2. Monitik air mato.
Makmum pun turut sobak jadi eh. Kompom dapek lailatul qadar nih. Tapi dek lamo eh monangih, makmum dah mulo polik.
Kok yo pun sobak, dapek lailatul qadar, apo pasal tak boghi salam dari tadi? Kaki dah somut2. Tak ghaso apo dah ni.
Dek tak dapek nahan sabar, soghang makmum bingkeh bangun. Molughu kek pak imam.
"Apo kono eh mam? Lailatul Qadar ko?"
"Lailatul qadar abah kau. Tolo den tosopit kek colah buluh ni aaa..."

Friday, October 11, 2013

Seorang Wanita Cedera Ditembak Di Kelantan

KRONOLOGI KEJADIAN MENGIKUT REPORT POLIS

KES MELEPASKAN TEMBAKAN DI TEPI BALAI POLIS BINJAI.
KEJADIAN BERLAKU L/KURANG 1840 HRS.MANGSA 1 (P) (M) NAMA : NURUL ATIKAH BT SIDIK.
KPT : 91129035616. 
ALAMAT : KG. KARANG BINJAI. 

MANGSA MENAIKI M/KAR JENIS PERSONA NO PENDAFTARAN : WWB 5519 DARI RUMAH KG KARANG UNTUK KE K/KERIAN.

APABILA SAMPAI DI TRAFIK LIGHT BINJAI DALAM KEADAAN BERHENTI KERANA LAMPU MERAH,MANGSA TELAH DI TEMABAK 2 DAS TEMBAKAN DIBAHAGIAN LENGAN KANAN DAN TAPAK TANGAN KANAN.

MANGSA TELAH DIBAWA KE WAD KECEMASAN DI ZON KUNING HUSM UNTUK RAWATAN LANJUT.

SASPEK DIPERCAYAI 2 (L) (M) MENAIKI M/SIKAL JENIS YAMAHA 135 LC WARNA MERAH DAN BERTOPI KELEDAR WARNA HITAM NO PENDAFTARAN TIDAK PASTI.

TINDAKAN : TELAH MAKLUM KEPADA KJSJ DAN T/KJSJ.
MAKLUM KEPADA FORENSIK.
DCC KOTA BHARU TELAH HEBAHKAN KEPADA SEMUA DCC,MPV,PEMEGANG W/TALKIE KELANTAN.
ARAHAN T/KPD KOTA BHARU MENGADAKAN OPS TUTUP DILOKASI DI SETIAP BALAI DAERAH KOTA BHARU.

p/s: dikhabarkan suspek ingin menembak suami kepada pemandu tersebut...wallahualam.


Saturday, October 5, 2013

Fakta Unik Tentang Bayi1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.

2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.

3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.

4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.

5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.

6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.

7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.

8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan

9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.

11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.

13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.

14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.

15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.

16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.

10 Jenis Buah Baik Untuk MataWartapedia - Vitamin A merupakan salah satu jenis vitamin larut dalam lemak yang berperan penting dalam pembentukan sistem penglihatan yang baik. Selain terdapat di sayuran, Vitamin A ini juga banyak terkandung di beberapa jenis buah.

Berikut Jenis buah yang mengandung vitamin A dan juga dapat menyehatkan mata :

1. Semangka
Tidak hanya menyegarkan, semangka juga kaya akan nutrisi dan rendah lemak. Semangka mengandung banyak vitamin, terutama vitamin A yang menjaga kesehatan mata.

2. Melon cantaloupe
Salah satu studi yang dikutip dari Freshfoodcentral mengatakan bahwa, buah manis dan segar ini mengandung vitamin A sebanyak 68% dalam 100 gram daging buah.

3. Kiwi
Kandungan lutein dalam buah kiwi dapat menjaga kesehatanmata dan juga mencegah penyakit katarak.

4. Stroberi
Buah ranum berwarna merah menggoda ini mengandung beragam vitamin, salah satu penelitian yang dilakukan oleh Eye Institute di New Zealand, kandungan vitamin C pada stroberi berfungsi untuk memperkuat jaringan ikat dan memelihara kesehatan pembuluh darah pada mata.

5. Jeruk
Dikenal sebagai penghasil vitamin C, serat, folat, kalsium, dan kalium, jeruk dipercaya dapat berperan serta menjaga kesehatan mata.

6. Tomat
Bukan hanya sekedar bahan masakan , sebuah tomat mengandung banyak vitamin A.

7. Pepaya
Buah pepaya banyak memiliki kandungan nutrisi, salah satunya vitamin A yang melimpah.

8. Mangga
Salah satu jenis buah musiman ini juga mengandung vitamin A yang kaya di bagian  daging buahnya.

9. Apel
Selain baik untuk diet, kandungan vitamin A pada apel membantu dalam menjaga kesehatan mata, sehingga mata tetap jernih.

10. Belimbing
Selain memiliki kandungan air yang banyak, buah yang satu ini memiliki kandungan vitamin A dan C yang cukup.

Borang Palsu ANMIni la salah satu borang palsu yang mempunyai logo Akauntan Negara Malaysia yang di emailkan di sekolah. Borang palsu ini diterima oleh pihak sekolah untuk diisi maklumat sebelum dikembalikan mengikut tarikh yang dinyatakan. Sehubungan dengan itu beberapa sekolah di negara ini dikejutkan kehilangan sejumlah gaji guru. Pihak berkuasa menyatakan bahawa kegiatan ini adalah sindiket untuk menyalur wang kerajaan ke akaun individu yg tidak dikenali.

Watson Piala Malaysia 2013 : ATM , Pahang Ke Separuh AkhirKUALA LUMPUR - Pasukan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) melangkah ke saingan separuh akhir Piala Malaysia apabila menewaskan Lions XII 4-1 di Stadium Majlis Perbandaran Selayang sebentar tadi.
The Gladiators melangkah bergaya dengan kemenangan agregat 4-2 menamatkan cabaran pasukan dari negara jiran tersebut.
Sementara itu, dalam aksi di Stadium Shah Alam pula, skuad kendalian Dollah Salleh, Pahang mengiringi ATM memasuki saingan separuh akhir apabila menewaskan PKNS 2-1 sekali gus mencatat kemenangan secara agregat 5-3. - KOSMO!

sumber kosmo