Monday, August 6, 2012

Roh Pulang Jenguk Rumah Setiap 15 RamadhanSEWAKTU kecil-kecil dahulu, apabila menjelang sahaja 15 Ramadan, kebanyakan rumah di kampung mula dihias dengan pelita minyak tanah, terutamanya di sepanjang jalan masuk ke kawasan halaman rumah.
Selain membangkitkan mood raya yang bakal menjelang, pemasangan pelita, jamung mahupun panjut di sesetengah kawasan dikatakan sebagai meraikan kepulangan roh-roh keluarga untuk melihat waris-waris yang ditinggalkan.
“Apa yang saya dengar daripada cerita orang tua-tua, apabila tiba sahaja bulan Ramadan, semua roh umat Islam akan berkumpul di Luh Mahfuz.

“Roh-roh ini akan memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke dunia namun tidak semuanya mendapat peluang tersebut. Roh yang baik, yang banyak amalan semasa hayatnya, dikatakan dibenarkan pulang manakala roh yang kurang amalan tidak dibenarkan kembali ke dunia.
“Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang akan mereka lakukan ialah kembali ke kubur untuk melihat jasad mereka. Kerana itu jugalah, pada bulan puasa, masyarakat Melayu lebih rajin membersihkan kubur.
“Malah, pada bulan ini jugalah ramai yang mengambil kesempatan menukar batu nisan, mengecat kepok kubur dan memasang kain putih pada kepala nisan.
“Perkara kedua yang dilakukan, mereka dikatakan akan pulang ke rumah pusaka, rumah anak-anak dan rumah orang yang sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka.
“Kerana hal ini, rumah-rumah dihias cantik dan banyak majlis tahlil dilakukan sebagai simbol hadiah untuk roh yang pulang.
“Perkara ini akan berlanjutan sehingga malam 1 Syawal di mana roh-roh akan meninggalkan dunia dan kembali ke Luh Mahfuz sambil membawa amalan yang disedekahkan oleh waris-warisnya,” cerita seorang anak jati Batu Pahat, Johor, Abdul Rahim Sarbani, 56.
Biarpun tidak mengetahui kesahihan di sebalik cerita lisan pada bulan Ramadan itu, bapa kepada enam anak ini tetap memasang pelita, membersihkan kubur dan menghadiahkan bacaan tahlil kepada arwah ibu dan bapanya.
“Saya tidak pasti sama ada betul atau tidak roh-roh ini balik ke rumah. Apa yang saya lakukan bukanlah semata-mata untuk meraikan kepulangan mereka, sebaliknya sekadar membangkitkan kemeriahan Ramadan dan menyambut Syawal yang bakal menjelma.
“Lagipun dalam bulan puasa kita dituntut menggandakan amalan, baik untuk diri sendiri apatah lagi untuk roh ahli keluarga yang telah meninggal dunia,”katanya.
Menjawab persoalan ini, ulama tersohor Syeikh Dr. Yusuf al-Qardawi pernah menyebut, roh tidak akan mencampuri urusan dunia yang sudah tidak lagi berguna kepadanya.
Dalam erti kata lain, roh berada di suatu alam lain dinamakan alam barzakh yang kehidupannya jauh beza dengan kehidupan di dunia.
“Alam ini adalah jangka waktu antara kematian dengan hari kiamat. Roh orang yang beriman akan menerima balasan yang baik di alam barzakh manakala roh daripada golongan yang gemar membuat maksiat akan diazab.
“Dalam satu hadis sahih sudah dinyatakan, hanya ada tiga perkara yang menghubungkan dunia dengan roh iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa-doa daripada anak-anak yang soleh.
“Tidak ada gunanya pun jika roh itu boleh kembali ke dunia sekiranya kepulangan mereka itu tidak memberi manfaat untuk roh mereka sendiri,” ujarnya.

Bertemu Roh

Sementara itu, menurut penceramah bebas, Zaharuddin Abd. Rahman, roh tidak akan mampu sama sekali untuk kembali ke alam dunia sama ada dalam keadaan baik ataupun sebaliknya.
“Dakwaan roh pulang ke rumah sempena hari-hari tertentu tidak benar. Jika ada yang pernah melihat makhluk menyerupai si mati dan kedengaran suara menangis, menurut ulama ia bukanlah roh si mati sebaliknya angkara jelmaan jin dan syaitan yang menyerupai si mati. Tidak lebih daripada itu,” jelasnya.
Hujahnya itu dirujuk kepada firman Allah dalam surah al-Mukminun ayat 99 dan 100 yang bermaksud:
“Hingga apabila datang kematian kepada seseorang daripada mereka (orang kafir) dia berkata: “Ya Tuhanku kembalikanlah aku ke dunia, agar aku berbuat amal yang soleh terhadap apa yang telah aku tinggalkan. Sekali-kali tidak (jawapan Allah), sesungguhnya itu adalah perkataan yang diucapkannya sahaja (janji kosong). Dan di hadapan mereka ada dinding (barzakh) sampai hari mereka dibangkitkan.”
Zaharuddin berkata, ayat ini jelas memberitahu bahawa barzakh adalah tembok yang menghalang roh orang yang telah mati daripada kembali ke dunia.
“Begitupun, ada juga ulama yang berpendapat, roh orang yang telah mati boleh bertemu dengan roh orang hidup ketika mereka sedang tidur melalui mimpi,” katanya.
Sementara itu, menurut seorang tokoh agama, Datuk Dr. Haron Din, roh tidak boleh kembali ke dunia dan manusia juga tidak boleh masuk ke alam barzakh tanpa sebab.
“Kalau kita beranggapan roh orang yang telah mati boleh kembali ke dunia dan boleh ke sana ke mari, seolah-olahnya di alam barzakh itu tiada seksaan kubur, tiada balasan dan roh-roh ini hidup bebas keluar masuk ke alam dunia. Anggapan tersebut salah sama sekali.
“Disebabkan itu, kita harus yakin dan percaya bahawa roh si mati tidak boleh pulang ke dunia untuk menziarahi keluarga, rumah, kubur dan sebagainya,” jelasnya.
Tambahnya, hanya pada hari kiamat nanti, jasad akan dijadikan semula dan roh akan mencarinya untuk dihisabkan oleh Allah.
“Alam barzakh adalah suatu alam yang ditutup rapat. Roh yang memasukinya akan kekal di dalamnya.
“Ibarat bayi yang hidup di alam rahim, apabila lahir ke dunia, bolehkah bayi tersebut kembali ke alam rahim? Sudah tentu tidak,” ujarnya.
sumber - KOSMO

4 comments:

Aida Omar said...

makanya rajin2 la kita sedekahkan yassin dan al-fatihah buat arwah insan yang disayangi.. nice lah entry nie ada yg aida tak tahu dah tahu sekarang.. terima kasih tuan blog :)

Coach Factory said...

oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet online, michael kors outlet online, kate spade handbags, michael kors outlet online, nike air max, kate spade outlet online, red bottom shoes, louis vuitton, chanel handbags, burberry outlet online, prada outlet, cheap oakley sunglasses, michael kors outlet, louis vuitton outlet online, coach outlet, ray ban sunglasses, gucci handbags, nike air max, christian louboutin outlet, louis vuitton outlet, longchamp handbags, michael kors outlet store, jordan shoes, longchamp outlet online, nike shoes, louis vuitton outlet, oakley vault, nike free, longchamp outlet, burberry outlet online, prada handbags, ray ban outlet, michael kors outlet online, coach factory outlet, coach outlet store online, louis vuitton handbags, tory burch outlet, christian louboutin shoes, louboutin shoes, polo ralph lauren, tiffany and co jewelry, coach purses, true religion

Coach Factory said...

true religion outlet, air max pas cher, barbour, longchamp, sac louis vuitton, sac vanessa bruno, mulberry, north face pas cher, new balance pas cher, louis vuitton, nike free, oakley pas cher, longchamp, nike huarache, ray ban pas cher, ralph lauren, chaussure louboutin, hollister, converse pas cher, nike blazer pas cher, true religion outlet, longchamp pas cher, nike trainers, ray ban uk, sac michael kors, timberland, nike free pas cher, nike roshe run, tn pas cher, lacoste pas cher, air max, scarpe hogan, nike air force, louis vuitton pas cher, hollister, nike air max, vans pas cher, michael kors uk, lululemon, abercrombie and fitch, hermes pas cher, north face, guess pas cher, michael kors canada, burberry pas cher, air jordan, nike roshe, louis vuitton uk, nike air max, ralph lauren pas cher

Coach Factory said...

canada goose, marc jacobs outlet, ugg, insanity workout, uggs on sale, abercrombie and fitch, beats headphones, nfl jerseys, chi flat iron, babyliss pro, mont blanc pens, p90x workout, hollister, ghd, north face jackets, moncler, giuseppe zanotti, ugg boots, soccer shoes, mac cosmetics, ugg soldes, wedding dresses, soccer jerseys, ferragamo shoes, herve leger, uggs outlet, bottega veneta, north face outlet, new balance outlet, moncler outlet, moncler, reebok outlet, canada goose outlet, mcm handbags, canada goose pas cher, vans outlet, valentino shoes, jimmy choo shoes, roshe run, rolex watches, canada goose outlet, birkin bag, asics shoes, canada goose uk, celine handbags, canada goose outlet, lululemon outlet, ugg outlet, instyler ionic styler, moncler