Saturday, February 27, 2010

Second Blog


~ click tuk tumbesaran

Setelah lme aku perap blog neh,akhirnya secara rasminye dpt jgk publish blog neh....korg jgn tnye la sakanexus tue hape..aku pon xtau hahaha
But blog neh lam pembinaan,lau de perubahan tue cpt2 refresh yerr hahaha

Nnti jgn lupe lepak2 kt cni....hope korg dpt stdy cket2 sal comp kt 2nd blog akuh neh hehehe...yeahhhh

Thnx for ur support!

Friday, February 26, 2010

Perutusan Sempena Maulid Nabi S.A.W

SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL

1431 Hijrah

dr sakakunPENGENALAN

Sambutan memperingati Maulid (kelahiran) Nabi Muhammad S.A.W. bukanlah suatu perkara yang asing di dalam masyarakat kita. Tanggal 12 Rabiulawal setiap tahun inilah umat Islam akan memenuhi ruang masjid ataupun kawasan-kawasan terpilih untuk menyambut Maulidul Rasul dengan diadakan pelbagai acara seperti: Membaca al-Quran dan berceramah mengenai sirah baginda S.A.W. ataupun beselawat serta berzanji dan pelbagai acara lagi dan pada akhirnya kadang-kala diadakan sedikit jamuan. Mimbar-mimbar Jumaat juga tidak terlepas dari berkhutbah dengan penuh bersemangat untuk menyatakan cintanya umat ini terhadap baginda S.A.W.

Jika kita lihat sirah baginda S.A.W. maka kita dapati bahawa Rasulullah S.A.W. tidak pernah merayakan ulangtahun hari kelahirannya secara khusus sepertimana yang kita lihat pada waktu ini. Namun baginda hanya berpuasa pada hari Isnin kerana baginda dilahirkan pada hari itu. Dan perkara ini berlarutan (tidak merayakan sambutan Maulidur Rasul) sehinggalah selepas 300 tahun baginda wafat.

Pelbagai kenyataan dan kajian telah dinyatakan (berlaku sedikit khilaf) mengenai tarikh sebenar dan siapakah yang mula-mula mengadakan sambutan Maulidur Rasul ini. Di antaranya dikatakan bahawa bermula sambutan Maulidur Rasul ini secara besar-besaran pada zaman Fatimiyah di Mesir di bawah penguasa Muiz Lidinillah (memerintah sekitar tahun 341 H hingga 365 H). Dan pendapat lain ada menyatakan bahawa Sultan Atabeq Nuruddin (meninggal pada 569 H) adalah penguasa yang pertama merayakan Maulidur Rasul. Sebahagian ahli sejarah pula menyatakan bahawa Sultan Salahuddin Al-Ayubi adalah tokoh yang pertama merayakan Maulidur Rasul ini (namun pendapat ini disangsikan oleh pelbagai pihak). Pendapat lain lagi mengaitkan Abu Said Kaukabri bin Zainuddin Aly bin Baktikin sebagai orang pertama merayakan Maulidur Rasul ini.
read more....

credit to i luv islam

Thursday, February 18, 2010

MEMO t0 sTaFF


Staff Sekalian,

Perhatian kepada semua staff. Berkuatkuasa pada tahun 2008, syarikat ini akan menguatkuasakan peraturan baru kepada semua staff. Perkara yang digubal adalah seperti berikut:-

a. PENGANGKUTAN.

Sekiranya anda memandu kereta import, kereta mewah atau kereta Honda contohnya, kami menganggap anda sudah terlalu mewah, jadi tiada kenaikan gaji.

Sekiranya anda memandu kereta yang telah uzur, lebih dari 10 tahun atau menggunakan pengangkutan awam, kami mengandaikan anda mempunyai banyak simpanan, jadi tiada kenaikan gaji.

Sekiranya anda memandu kerata nasional samaada proton atau perodua, kami mengandaikan anda telah berada di level yang sepatutnya, jadi tiada kenaikan gaji.

b. CUTI TAHUNAN.

Setiap orang akan mendapat cuti 104 hari dalam setahun dan kebanyakannya ialah hari sabtu dan ahad.

c. WAKTU LUNCH:

1) Staff yang kurus akan diberi rehat selama 30 minit. Ini kerana mereka perlu makan lebih untuk kesihatan.

2) Untuk saiz normal, mereka akan diberi rehat selama 15 minit. Ini kerana mereka sedang elok dan cuma perlu mengambil makanan secara stabil.

3) Untuk mereka yang gemuk, mereka akan diberi rehat selama 5 minit sahaja. Ini kerana mereka cuma perlu makan pil dan susu atau teh untuk menguruskan badan.

di. CUTI SAKIT:

Mulai 2008 kami tidak lagi mengiktiraf sijil sakit dari Doktor ini kerana sekiranya anda mampu pergi ke Klinik untuk dapatkan MC, anda tentu boleh pergi kerja juga.

e. PENGGUNAAN TANDAS:

Kami mendapat aduan ramai staff yang mengambil masa terlalu lama di dalam tandas. Mulai tahun 2008 setiap seorang hanya boleh menggunakan tandas selama 5 minit sahaja. Sekiranya lebih dari 5 minit secara automatiknya tandas akan di pam, tisu akan stuck, pintu akan terbuka dan kemera akan menyala.

Sekiranya lebih dari 2 kali gambar anda dirakam, kami akan menampal gambar anda di notis board di bawah korum 'staff sembelit'.

f. PEMBEDAHAN:

Selagi anda menjadi staff di sini, kami tidak membenarkan anda melakukan sebarang pembedahan. Jangan cuba mengeluarkan apa-apa saja organ dari dalam badan anda kerana kami mengambil anda bekerja kerana anda mempunyai organ yang cukup. Sekiranya tidak, ini bermakna anda telah melanggar kontrak.


g. PENGGUNAAN INTERNET

Segala penggunaan internet atas urusan peribadi seperti membaca e-mail, chatting dan games akan dikenakan bayaran RM2.00 sejam (sama seperti harga pasaran). Bayaran ini akan ditolak dari gaji anda.

Sebagai permulaan, 73% staff di sini tidak akan mendapat gaji selama 3 bulan, ini kerana harga penggunaan internet sahaja telah melebihi 3 bulan gaji mereka.

Terima kasih kerana masih setia berkhidmat di syarikat ini. Kami akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik. Sebarang pertanyaan, komen, aduan, kekecewaan, sakit hati, bantahan, maki hamun, caci nista boleh disalurkan ke tempat lain.

Sekian, terima kasih

Sunday, February 7, 2010

aDa aPa dGn gaMbAr ????

Nie de koleksi pic menarik yg aku amek sndri......

kdg2 konfius gak ble jmpe bnda2 nie...

menarikkk perhatiiaaannn...
~ Nie pic pndok telefon yg aku amek time aku pegi mandi kt Ulu Yam
~ sempoi jer tgk pndok telefon nie park kt batang pokok pe ntah hihihi~ Pic nie plak aku amek kt surau kt KL central....
~ Pic nie da lme aku amek..
~ Try korg bce...tol x ayat tueee? or de mksud len?? ermmMonday, February 1, 2010

Facebook oH Facebook.....

1- Gambar wanita di Facebook dicuri dan digunakan sebagai iklan di Republik Czech

Saat-saat yang indah untuk keluarga Missouri ini bergambar untuk foto kad Krismas mereka. Namun, disebaliknya mereka tidak sedar bahawa foto mereka digunakan tanpa kebenaran. Potret keluarga ini itu ditemui oleh seorang teman kuliah mereka di sebuah kedai makanan di Praha, Republik Czech. Ia digunakan sebagai iklan tanpa kebenaran. Pemilik Grazie Store di Praha, Mario Bertuccio mengatakan ia mengambilnya dari internet dan dia tidak tahu itu milik keluarga yang sebenar. Mario, sila jawab pada hakim ok..

1_0rgkzv3u0x1k5hymu3n0g45597908731.jpg

2- Bakal Pengantin yang membatalkan perkahwinan selepas mengetahui tunangannya memeluk wanita lain di Facebook

Beberapa hari sebelum pernikahan, tunangan yang marah meninggalkannya selepas mengetahui tunangannya membelai payudara gadis lain di Facebook. Wanita yang marah menampal poster-poster di seluruh Rom, ketika ia melihat bakal suaminya, Antonio M. memeluk perempuan lain di laman rangkaian sosial.

Di poster, gambar yang diambil daripada profile Facebook Antonio - menunjukkan kepalanya dipeluk di antara celahan payudara wanita. Mesej di poster itu berbunyi: "Thank goodness there's Facebook! At least I've discovered you're a traitor pig before the wedding! Signed, your former betrothed bride and the 548 guests of our wedding" @ "Syukurlah ada Facebook! Setidak-tidaknya aku telah mengetahui yang anda seorang pengkhianat babi sebelum perkahwinan! Yang benar, bekas bakal pengantin perempuan dan 548 tetamu jemputan perkahwinan".

10_0rgkzv3u0x1k5hymu3n0g45557789292.jpg

3- Gadis berumur tiga belas tahun yang berkenalan dengan seorang lelaki di Facebook, melakukan hubungan seks dan kemudian bersembunyi di dalam almari

Seorang wanita terperanjat dan menelefon polis selepas ia mendapati seorang lelaki berusia 19 tahun bersembunyi di dalam almari anak gadisnya. Gadis berusia 13 tahun itu telah mengakui yang dia telah melakukan hubungan seks dengan lelaki tersebut setelah berkenalan di laman sosial Facebook. Menurut polis, lelaki itu telah bersembunyi di dalam almari selama 2 hari. Lelaki Romeo Facebook itu telah ditangkap dan ditahan dan berkemungkinan menghadapi tuduhan melakukan jenayah seksual ke atas gadis bawah umur.

9_0rgkzv3u0x1k5hymu3n0g45551006664.jpg

4- Pasangan yang memiliki nama yang sama berkahwin selepas bertemu melalui Facebook

8_0rgkzv3u0x1k5hymu3n0g45596549770.jpg

Apa yang menarik mengenai pasangan ini, mereka bukan bertemu secara online tetapi mereka mempunyai nama yang sama! Seorang lelaki dari Texas bernama Kelly Hildebrandt telah bertemu dengan seorang gadis comel dari Florida yang juga bernama Kelly Hildebrandt dan mereka akan berkahwin.

Pasangan kekasih ini bertemu ketika Kelly(si gadis) melakukan pencarian ke atas namanya sendiri di Facebook. "Waktu itu saya ingin tahu apakah ada Hildebrandts Kelly lain di Facebook, jadi, saya mencari nama saya sendiri dan dia satu-satunya yang muncul. Dan sebenarnya, dalam gambar profilenya, ia tidak memakai kemeja, dan waktu itu dia kelihatan sangat comel!".

Kelly(si lelaki) itu juga tertarik. "Kelly(si gadis) yang memulakannya dan memberi mesej "Hai, saya melihat kita mempunyai nama yang sama, dan saya fikir itu agak "cool", jadi saya ingin mengatakan hai," katanya ... 8 bulan selepas itu 'cinta Facebook' , Kelly telah melamar Kelly.


5- Suami yang menceraikan isterinya melalui Facebook

4_0rgkzv3u0x1k5hymu3n0g45531241195.jpg

Perpisahan amat menyedihkan bagi semua orang, namun ianya sudah melampau sekiranya anda hanya mengetahui pernikahan anda berakhir melalui internet!! Emma Brady, seorang wanita berusia 35 tahun terkejut apabila membaca mesej suaminya yang dihantar di laman rangkaian sosial: "Neil Brady telah berakhir pernikahannya dengan Emma Brady."

Wanita itu berkata dia tidak mengetahui tentang hal itu sehingga sahabatnya di Denmark menelefonnya untuk memastikan yang adakah dia baik-baik saja".

Bekas suami Neil Brady, yang sekarang tinggal bersama ibunya, menyatakan dia telah memberitahu tentang perpisahan itu kepada isterinya. "Cukuplah jodoh ini"
Semua orang faham, tetapi menggunakan laman sosial? anyways, anda boleh mengatakannya dengan bersemuka, itu lebih baik.

6- Meng "update" status terkini di facebook sewaku perkahwinan

3_0rgkzv3u0x1k5hymu3n0g45589510323.jpg

Pengantin laki-laki di barat, apa yang biasa dilakukan selepas sumpah cinta dan taat? Cium pengantin wanita? Hmmm, tidak dalam perkahwinan "geek". Sebelum mencium pengantin wanita, Dana Hanna, seorang Software Developer meng "update" status hubungan di Facebook dan Twitter. Dia juga menyuruh isteri barunya untuk melakukan hal yang sama. haha..

video: facebooking